Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΊΧΝΟΙ .





Το συγκεκριμένο project παρουσίασης βασίζεται σε μια κεντρική ιδέα, η οποία προτείνει ένα τρόπο δημιουργίας εικαστικών έργων, που προκύπτουν από αποτυπώματα σωμάτων ή μελών σώματος . Η επεξεργασία των αποτυπωμάτων ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία αποτελεί προϊόν πειραματισμού, όσο αφορά τα υλικά, αλλά και την ίδια την εικαστική γλώσσα. Οι κηλίδες οι οποίες προέρχονται από τα αποτυπώματα αναδομούνται και μετατρέπονται σε γραμμές, σχήματα και σημεία, εξυπηρετώντας τη σύνθεση της τελικής μορφής που προκύπτει μέσα από αυτή την διαδικασία.
Το σώμα, βασικό στοιχείο ταυτότητας και αίσθησης του εαυτού, μετατρέπεται σε αντικείμενο, σε εργαλείο ανασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού, με την ενεργητική παρέμβαση του κατόχου του, καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο παραγωγής αποτυπωμάτων, τονίζοντας την υλική του υπόσταση, η οποία απεικονίζεται ρευστή, ασταθής, αποσπασματική και σε ορισμένες περιπτώσεις ατελής. Αφετηρία των συγκεκριμένων εικαστικών πειραματισμών υπήρξε μια προσωπική ανάγκη ανασυγκρότησης και αναδιαμόρφωσης του εαυτού μου.
Κατά τον Didier Anzieu *: ΄΄ το να είναι κανείς ο εαυτός του σημαίνει εν πρώτοις ότι διαθέτει δικό του δέρμα και κατά δεύτερο ότι το χρησιμοποιεί σαν να πρόκειται για έναν χώρο όπου τοποθετεί τις αισθήσεις του.΄΄ Εν ολίγης, είναι μια περιοχή ευαίσθητη που λειτουργεί ως πλέγμα γύρω από το σώμα, δέχεται και δίνει ερεθίσματα από και σε άλλα σώματα. Βρίσκεται σε μια συνεχή ρέουσα ενεργειακή κατάσταση μέσα στην οποία υπάρχει η δυνατότητα αλληλοεπιδρώντων ερεθισμάτων, τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες.
Αποτυπώνεται ως ένα είδος προσωπικής ΄΄γραφής΄΄ πολλαπλών σημείων - κηλίδων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους σε μια ισόρροπη ενεργειακή ολότητα. Έχουν ροή, πλαστικότητα, ευελιξία και λόγω αυτών των ιδιοτήτων τους μπορούν δυνητικά να αλλάζουν την συνολική τους εικόνα, την εικόνα της ολότητάς τους. Επομένως, οποιαδήποτε σχεδιαστική απόπειρα απεικόνισης αυτής της ολότητας μπορεί να είναι μόνο μια στιγμιαία σύλληψη της ουσίας της. Ακολουθώντας νοητά την ρέουσα πορεία αυτών των ενεργειακών σημείων μέσα σε αυτή την περιοχή δράσης των αισθήσεων, σχηματίζονται κάποιες διαδρομές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ΄΄χαρτογραφήσεις αισθήσεων ΄΄.
Η έννοια της χαρτογράφησης ταυτίζει το σώμα με τον τόπο. Υπάρχει μια βαθιά και ουσιαστική σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο σώμα και τον τόπο. Οι τρόποι με τους οποίους αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το περιβάλλον γύρω του, χρησιμοποιώντας το σώμα του ως εργαλείο πρόσληψης και εκπομπής ερεθισμάτων, αποτυπώνονται πάνω στο σώμα. Η οργάνωση του χώρου και η ρύθμιση του χρόνου διαμορφώνουν μορφές αίσθησης του εαυτού τις οποίες τείνουμε να υιοθετούμε, ανάλογα με τα κοινωνικά συμφραζόμενα μέσα στα πλαίσια των οποίων κινείται ο κάθε άνθρωπος. Επομένως, το σώμα θα μπορούσε να νοηθεί ως τόπος όπου σηματοδοτούνται οι πρακτικές μιας κοινωνίας, ως μια επιφάνεια αποτύπωσης και ενσωμάτωσης βιωμάτων. Ταυτόχρονα, το σώμα αφήνει τα δικά του αποτυπώματα (ίχνη) μέσα στο χώρο στον οποίο κατοικεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, ως στοιχεία της ταυτότητας του κατόχου του, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφραστούν εικαστικά ως σημεία-απολιθώματα μέσα σε έναν καθορισμένο χώρο, μεταφέροντας, μερικώς, στοιχεία της αρχικής δομής και σύνθεσης του υποκειμένου, αποκτώντας την δική τους υπόσταση μέσα στον χώρο και τον χρόνο.
Η επεξεργασία και η αναδόμηση αυτών των στοιχείων προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας καινούριων, αυτόνομων εικαστικών μορφών, οι οποίες διεκδικούν την δική τους ταυτότητα.


*Didier Anzieu ,Le Moi-peau.Το εγώ δέρμα. Μετάφραση : οσούλα.2003 Δρ οσούλαΤσαρμακλή. Εκδόσεις Καστανιώτη .2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια: